Mleko odchudza?

Nabiał, to mleko i produkty wykonane na bazie mleka. Największą popularnością cieszy się mleko krowie, dostępne w wersjach o różnej zawartości tłuszczu. Jednak w ostatnich latach na nowo odkrywane jest mleko kozie i owcze. Mleko kozie i mleko owcze różnią się znacznie w smaku od mleka krowiego, dlatego też nie wszyscy mogą stać się ich wielbicielami. Chętniej sięgamy po sery wykonane z mleka koziego i owczego, które mają charakterystyczny, nieco pikantny smak.
Jednak dla tradycjonalistów najlepszym rozwiązaniem są sery i twarogi wykonane na bazie mleka krowiego. Nabiał ten, a zwłaszcza ser żółty dostarcza organizmowi największą ilość wapnia. Pokrycie dziennego zapotrzebowania na wapń jest niezwykle istotne, szczególnie w dzieciństwie i w okresie dorastania, gdyż wapń jest podstawowym budulcem układu kostnego. Jednak sery żółte są najbardziej kalorycznym produktem powstałym z mleka, dlatego też należy je spożywać z umiarem. W sklepach możemy zakupić wiele rodzajów serów żółtych, twarogów, a także serków topionych i serków homogenizowanych. Dostępne są one w wersjach tradycyjnych, bez dodatków, a także w wersjach na słodko, z owocami lub miodem i wersjach na słono, z warzywami i przyprawami.

naparze.pl/na-parze/jaki-kupic-parowar

Dzięki takiemu wyborowi, możemy urozmaicać naszą mleczną dietę i każdego dnia raczyć się innym, mlecznym daniem. Doskonałym źródłem wapnia i witamin są także napoje mleczne. Wśród nich największą popularnością cieszą się jogurty i kefiry, a także maślanki i zsiadłe mleko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *